Question
Actualizado en
26 abr 2020
- Ruso
-
Checo
-
Inglés (UK)
-
Alemán
Pregunta de Checo
Hey! Could you correct my mistakes, please?
Moje oblíbené roční období je zima, protože mám ráda počasí, když je studené a hodně sněží. Bohužel poslední dobou zimy v Rusku jsou docela teplé, temperatura je někdy dokonce nad nulou a sníh rychle taje. Nejlepší počasí pro mě je sněžení, ale nelíbí se mi zatažené počasí, protože s toho se mi dělá smutně. Když klouže to, neráda chodit na procházky, protože můžu upadnout a venku je často moc špinavě.
Určitě mám ráda léto také, ale cítím se moc špatně když je vedro. Líbí se mi teplé počasí, když trochu prší nebo je slabý vítr. Bojím se bouřky, když se blýská a hřmí, vždycky se držím doma a čtu knihu nebo dívám se na film. Ale po bouřce vzduch je krásný, proto obvykle chci jít na procházku a mám se dobře.
Jak všichni lide, mám ráda slunce, v sluneční počasí mi je radostně a můžu dělat hodně užitečných věcí, například, dělat domácí úkoly, učít se jazyky nebo číst. Když počasí je špatně, někdy můžu celý den ležet v posteli, hledat něco na internetu a neudělat nic.
Respuestas
Lee más comentarios
- Checo
- Eslovaco Casi fluido
1) Moje oblíbené roční období je zima, protože mám ráda sněživé a chladné počasí.
2)Bohužel jsou v Rusku poslední dobou docela teplé, teplota je někdy dokonce nad nulou a sníh rychle taje
3)Moje nejoblíbenější počasí je když sněží, ale nelíbí se mi zatažené počasí, protože je mi z toho smutno.
4)Když je náledí nerada chodím na procházky, jelikož můžu upadnout a venku může být bláto
5)Léto mám ráda také ale nesnáším vedro.
6)Radši mám teplo kdy trochu poprchává a nebo vane mírný vítr.
7)Bouřky se bojím takže když se blýská a hřmí, jsem doma a čtu si knihu nebo se dívám na film.
8)Avšak po bouřce je vzduch dobrý, proto obvykle chodím na procházku a cítím se skvěle
9)Jako všichni lidé, mám ráda slunce, ve slunných dnech se cítím radostně a můžu dělat užitečné věci, jako dělat domácí úkoly, učit se jazyky nebo si číst.
10)Když je špatné počasí, můžu celý den ležet v posteli, hledat něco na internetu a neudělat nic.😀
Ty čísla tam nepiš
Was this answer helpful?
- Ruso
@Toust_Cz děkuju! Jen nemůžu pochopit, proč musíme přidat 'si' do 'číst'? Obvykle říkám 'čtu knihu, četla jsem knihu'
- Checo
- Eslovaco Casi fluido
Jde to i bez 'si' ale takto to zní lépe
Was this answer helpful?
- Checo
- Eslovaco Casi fluido
Je to těžké na pochopení ale někde se to víc hodí avšak můžeš napsat i bez si nebo se 👍
Was this answer helpful?
- Checo
Ahoj,
Zájmeno “si” se přidává ke slovesu, aby zdůraznilo něco v tom smyslu, že to člověk dělá “pro sebe, sobě”.
Pověsila si kabát, navařila si jídlo a šla si číst knihu.
Сравнение:
Navařila jídlo. (Может для всей семи, может только для себя, не знаем)
Navařila si jídlo. (Предпочитаем, что только для себя)
Četla knihu.
Četla si knihu. (Тут оба варианта означают то же самое, можешь использовать оба)
Нооо например нельзя сказать
Četla si knihu dětem❌ (потому что si само по себе означает, что она себе читала)
Co se týče “se”... je to součástí zvratného slovesa
Vrátit SE=вернутьСЯ
Se a si mají jinou funkci☺️
Was this answer helpful?
- Ruso